Home Moet je zien! Deze jongen verloor 75 procent van zijn gezichtsvermogen, omdat hij dit speelgoed...

Deze jongen verloor 75 procent van zijn gezichtsvermogen, omdat hij dit speelgoed speelde…

Speelgoed, zelfs voor de allerkleinsten, wordt alsmaar vernuftiger en zit tegenwoordig boordevol techniek. Bijna in elke speelgoedje zit vandaag elektronica of een kleine computer. In speelgoedgeweren zijn zelfs echte lasers ingebouwd.

Lasers vinden we vandaag de dag overal: niet alleen in speelgoed, maar ook aan de kassa in supermarkten. Hoewel ze steeds meer ingang vinden, vergeten mensen vaak dat lasers niet geheel ongevaarlijk zijn.

De oogarts Dr. Ben Armitage uit het Australische Hobart brengt verslag uit over een bijzonder tragisch geval: In november 2015 werd hij geconsulteerd door een 14-jarige jongen die over oogproblemen klaagde. Als de arts hem ondervraagt, verneemt hij dat de jongen kort voordien in een laserpen gekeken had. Het resultaat is catastrofaal, want zelfs heel even met de pen in de ogen schijnen was voldoende om zijn ogen onherstelbaar te beschadigen.

Nader onderzoek bracht laserverbrandingen in de macula van beide ogen aan het licht. De macula bevindt zich in het achterste deel van de netvlies, waar zich een netwerk van dichte, kleurgevoelige sensorische cellen bevinden. Daarom zijn dergelijke brandwonden vooral hier fataal.

De jongen zegt dat hij geen pijn voelde, maar zijn gezichtsvermogen werd wel vrijwel onmiddellijk aangetast. “Zijn gezichtsvermogen bedraagt nog 25 procent, en helaas is deze toestand wellicht niet meer te herstellen”, vertelt Dr. Armitage.

Het geval van deze jongen toont aan dat het uitermate belangrijk is om er altijd strikt op toe te zien dat kinderen verantwoord met speelgoed omgaan. En wellicht is het zelfs aan te raden om kinderen helemaal niet met lasers te laten spelen.

Als je er toch over nadenkt om een laserpen te kopen, besteedt dan aandacht aan de volgende dingen:

Kies voor een laserpen van klasse 1 of 2, waarvan het vermogen niet meer dan 1 mW bedraagt.
Lees de instructies voor gebruik.
Gebruik laspennen niet als speelgoed.
Richt de pen nooit in de ogen om oogschade te vermijden.
Laat je kinderen er in geen geval mee spelen. Dat toont het voorbeeld van de jonge patiënt van Dr. Armitage al te goed aan. Er zijn slechts enkele seconden nodig om je zicht permanent te beschadigen.

DEEL deze belangrijke info met iedereen die je kent!